Erikois Apteekki Erityinen Online-Apteekki Suomessa
Suomen puhelin:
Kansainvälinen puhelin:
Suomen puhelin:
Kansainvälinen puhelin:
Ostoskori: € 0.00
Ilmainen kuljetus yli 180€ ostoksista

Testosteronivaje aikuisilla ja nuorella - tunnista ongelman oireet, syyt ja hoito

Testosteroni on miehen tärkein hormoni, ja sen määrä vaikuttaa miesten hyvinvointiin ja terveyteen ratkaisevasti. Testosteronin määrän väheneminen saattaa aiheuttaa monien muiden elämää haittaavien oireiden lisäksi myös seksuaalisten halujen vähenemistä ja impotenssia. Testosteronivajeen mahdollisuus tulisikin aina kartoittaa siihen sopivien oireiden yhteydessä. 

Mitä testosteroni on? 

Testosteroni on miehen sukupuolihormoni, jota syntyy miehillä kiveksissä. Sen tuotantoa säätelee aivolisäkkeen luteinisoiva hormoni (LH). Ennen murrosikää lapsilla on yhtä vähän testosteronia sukupuolesta riippumatta, mutta pojilla murrosiässä sen tuotanto kasvaa huomattavasti. Miehen kiveksistä erittyy testosteronia koko elämän ajan, vaikka sen tuotanto ikääntyessä pikku hiljaa väheneekin. Testosteronituotannon ongelmia voi olla myös nuorilla miehillä. Testosterituotanto alkaa vähitellen hidastua 25-30 ikävuoden jälkeen ja oireita alkaa ilmetä yleisimmin 40 ikävuoden jälkeen. Kaikilla vaje ei kuitenkaan oireile.

Miten miehen testosteronivaje oireilee?

Miehen testosteronin puutteen oireet ovat moninaiset. Vaje näkyy usein seksuaalisena haluttomuutena ja erektio- ja laukeamisongelmina. Myös aamuerektiot voivat jäädä pois tai heikentyä. Jaksamattomuus, väsymys, masennus, ärtyneisyys, motivaation puute, keskittymiskyvyttömyys ja uniongelmat ovat tavallisia oireita. Lisäksi mies voi olla kärsiä hikoilupuuskista, kuumista aalloista tai nivel- ja lihaskolotuksista. Myös muisti voi heikentyä ja lihasmassa ja -voima vähentyä. Vatsaan alkaa kehittyä rasvaa, ja joskus myös parrankasvu ja karvoitus vähenee.

Aiheeseen liittyvä artikkeli: Osta reseptivapaa Kamagra Oral Jelly 100mg, nettiapteekista Suomessa

Oireet kehittyvät yleensä pikku hiljaa ja muutoksia voi olla hankala havaita. Oikean diagnoosin tekeminen on hyvin tärkeää myös testosteronivajeessa, koska hoitamattomana se voi aiheuttaa mm. luukatoa ja lisää riskiä saada luunmurtumia. Usein vajeesta kärsivillä miehillä on myös normaalia alhaisemmat veriarvot. Vaje aiheuttaa usein ongelmia myös parisuhteessa, perheessä ja työelämässä. Lapsettomuus on myös yksi mahdollisista oireista.

Testosteronivajeen moninaiset syyt

Ihminen ja mies on psykofyysinen kokonaisuus, ja monet seikat vaikuttavat myös testosteronin tuotantoon. Tavallisin syy riittämättömään mieshormonin tuotantoon on ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus. Miehellä vyötärölihavuus tarkoittaa vyötärönympärystä yli 100 cm. Muita syitä ovat mm. tupakointi, alkoholinkäyttö, fyysinen ylirasitus, stressi ja liian vähäinen uni ja palautuminen.

Ikääntyvillä miehillä testosteronin tuotanto vähenee luonnollisesti. Tässä on kuitenkin suuria yksilökohtaisia eroja; joillain nuorilla miehillä voi olla vajetta kun taas joillekin miehille ei puutosta kerry juurikaan edes ikääntyessä. Erot johtuvat sekä perinnöllisistä seikoista että ympäristöstä ja elintavoista.

Testosteronivaje nuorella - liian usein tunnistamaton vaiva

Myös nuoret miehet saattavat kärsiä testosteronivajeesta. Jos seksi ei suju, salilla ei rauta enää nouse ja veto on pois, kannattaa asia selvittää. Joskus rinnat saattavat suurentua ja miehelle tulee ns. "naistissit". Varsinkaan masennuslääkitystä ei kannata aloittaa ennen testosteronitasojen mittausta, jos oireet sopivat testosteroniongelmiin.

Miten testosteronivaje havaitaan ja diagnosoidaan?

Testosteroniongelmia on Suomessa oikeastaan alettu ymmärtää ja hoitaa vasta tällä vuosituhannella. Ongelmana usein ovatkin epäspesifiset oireet, jotka voivat liittyä myös moneen muuhun sairauteen tai ongelmaan, joka hankaloittaa tai myöhästyttää diagnosointia. Oireiden muita mahdollisia syitä voivat olla esimerkiksi alkoholin liikakäyttö, sokeriaineenvaihdunnan ongelmat, liikunnan puute tai epäterveelliset elintavat.

Kuitenkin edelleen liian usein testosteronivajeen oireet sekoitetaan burnoutiin, masennukseen tai stressiin, ja lääkkeeksi lääkärit määräävät, mitäpäs muitakaan kuin masennuslääkkeitä. Mikäli oireesi eivät mielestäsi johdu edellisistä, kannattaa pyytää lähete testosteronimäärää mittaavaan laboratoriokokeeseen. Testosteronikokeeseen voi Suomessa mennä myös ilman lääkärin lähetettä. Vaikka testosteronitaso olisi alhainen, vaatii lopullinen diagnoosi vielä muutamia muita testejä sekä huolellista oireiden ja syiden kartoitusta.

Miehen testosteronintuotanto vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Testosteroniarvot ovat korkeimmillaan aamuisin. Siksi laboratoriokoe (S-Testo) tulee ottaa mahdollisimman varhain, klo 7-12 välillä, koska viitearvot on määritelty aamuarvojen mukaan. Miehillä normaali testosteronitaso (viitearvot) veressä on noin 10-38 nmol litrassa.

Testosteronituotannon korjaaminen elintavoilla

Ensimmäinen hoito testosteronituotannon ongelmiin on aina elintapojen muutos. Terveellinen ravinto, kohtuullinen alkoholinkäyttö ja mukavalta tuntuva säännöllinen liikunta auttavat usein myös hormonitoiminnan ongelmiin. Riittävä uni ja lepo sekä palautuminen fyysisestä ja psyykkisestä stressistä ovat tarpeen. Ylipainoisilla terveellinen, hidas ja pysyvä laihduttaminen elintapoja muuttamalla auttaa usein moniin ongelmiin, myös testosteronintuotantoon.

Hyvä ja aktiivinen seksielämäkin kasvattaa testosteroniarvoja ja ylläpitää normaaleja arvoja. Joskus myös erektiolääke voi olla avuksi ongelmakokonaisuuteen.

Testosteronivajeen hoito lääkityksellä

Mikäli alhainen testosteronitaso ei aiheuta oireita, ei hormonihoitoa tarvita. Joskus elintapojen ja ylipainon hoitokaan ei auta testosteronivajeeseen. Testosteronihoitoa voidaan harkita, kun vaje on todettu vähintään kahdella testosteronikokeella ja oireet sopivat testosteronin puutteeseen. Muiden mahdollisten sairauksien hoito ja lääkitys tulee myös olla kunnossa. Myös eturauhanen, mahdolliset kilpirauhasongelmat tai uniapnean mahdollisuus on hyvä tutkituttaa ennen hoidon aloittamista.

Testosteronilääkkeitä on olemassa eri muodoissa. Testosteronivalmiste voi olla kapseli- (pilleri-), geeli- tai injektiomuodossa. Kapseleita ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön.

Lääkityksen pitäisi tehota jo melko pian, noin 3-6 kuukaudessa. Usein miehet huomaavat lääkkeen tehon jo hyvin nopeasti, muutamassa viikossa tai päivässä. Jos oireet eivät muutu tai vähene hoidon myötä, tulee hoito lopettaa ja kartoittaa muita mahdollisia syitä. Mahdollisia haittavaikutuksia tulee tarkkailla sekä seurata testosteronitasojen ym. arvojen muutoksia säännöllisillä laboratoriokokeilla.

Onko korvaushoidossa riskejä tai haittavaikutuksia?

Kuten kaikilla lääkkeillä, myös testosteronihoidoilla voi olla sivuvaikutuksia ja riskejä. Hormonihoito voi aiheuttaa mm. ihon ärtymistä (geeli tai pistos), turvotusta, finnejä tai ihon rasvoittumista. Veren hemoglobiinitaso voi nousta, joten sitä tulee seurata. Jos hoitoa käytetään pitkään voi kivesten koko pienentyä, kun miehen oma testosteronin tuotanto loppuu hoidon ajaksi.

Hormonihoito ei itsessään altista eturauhassyövälle, mutta testosteronilisä voi kiihdyttää jo olemassa olevien hormonisyöpien kasvua tai tuoda ne esiin. Siksi eturauhanen on tutkittava aina hoitoa ennen ja sen aikana.

Testosteronitasojen normalisoinnin tiedetään olevan sydänterveyden kannalta hyödyllistä, koska ne vaikuttavat positiivisesti verenpaineeseen ja veren rasva-arvoihin. Maksan, munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa sairastavien tai muista sydänsairauksista kärsivien ei pidä aloittaa testosteronikorvaushoitoa ilman lääkärin konsultointia. Vakavissa tapauksissa em. sairaudet estävät korvaushoidon kokonaan.

Lapsia haluaville hormonikorvaushoitoa ei voi käyttää, koska ulkopuolinen mieshormoni pysäyttää miehen oman testosteroni- ja siittiötuotannon.

Vaikka oma testosteronin tuotanto loppuu hormonihoidon aikana, palautuu miehen oma hormonituotanto tavallisesti hoidon päättymisen jälkeen. On kuitenkin huomattava, että jos miehen testosteronitasot ovat olleet normaalit korvaushoitoa aloitettaessa, ei hoito enää lisää kokonaistasoa.

Testauta mieshormonitasosi ja nauti elämästä

Jos seksi ei maita ja elämä tuntuu harmaalta, on aina hyvä idea testauttaa testotasot laboratoriokokeella. Jos ongelmien syy löytyy hormoneista, löytyy apua niin itsehoidosta, elintavoista kuin lääkityksestä. Hormonit ovat isossa roolissa hyvinvoinnissamme, ja apua voi saada nopeasti ja helposti.

Minun käyttäjä